Valborg

I dag har jag rejsat runt mellan en massa eldar. Kanske slänger upp några mer bilder sen.

snart slut på helgen

I helgen har jag och Tess lyxat runt i naturen som vanligt. Fett mysigt, snart ska jag tillbaka till Skövde och roliga jobbet, det känns bull. Jag är alldeles för kär för att veckopendla.
På mitt roliga jobb är jag i stort sett varje dag och gör jobb på kulturhuset. En dag var det tre pajsare (var av en i rullstol) som skulle till london och vara med i dansuppvisning, tyvärr var vi inte i london och de hade ingen rekvisita med sig. Därför gjorde jag fuskisen tegelvägg i skugga med hård handblixt. Turligt nog klarade killarna av både att se hårda och laddade ut och att gestalta känslan av sin föreställning utan några särskilda direktvi från mig.



Xtra!

I dag när jag kom till jobbet såg jag Xtra-tidningen som kom ut i fredags. Det är en gratistidning som Sla ger ut en gång i månaden. Allt material skrivs av en gubbe som heter Christer men bilderna plåtas av Sla och vi redigerar tidningen här inne hos oss.
Jag har plåtat sex jobb till tidningen (det vill säga en stor del) och jag måste säga att det blev läckert. Tidningen är ritad i ett magasinliknande format och många jobb går på tre sidor vilket innebär fler och större bilder än vad vi har i Sla. Måste dessutom säga att Liselott som ritade hela tidningen gjorde flera kreativa och smarta lösningar.
Här är en bild innifrån stadshuset som inte blev med i tidningen. Stadshusvärdarna var dock väldigt trevliga.

Mejlen

Det är inte längre jobbigt att kolla mejlen eller svara i mobilen. Om mobilen ringer så är det antagligen min mamma eller Tess. När jag öppnar mejlen är den mest full med skräp. Ringde mobilen förut så var det med stor sannolikhet jobb och i mejlen fanns det oftast jobbmejl som jag helst borde svarat innan de blev skickade. Bara vetskapen om att alltid vara lite beredd var inte världens bästa känsla. När man är anställd så behöver man inte känna så, sköööönt. I helgen har jag alltså varit jätteledig och bara glidit runt och gjort softa saker med Tess.
I dag har jag alltså kollat min mejl utan ångest. Sedan har jag inte gjort så mycket mer. Åkte tåg till Skövde och sedan dess har jag suttit här i källaren. Inte så party, ganska segt.
Efter lunch går jag i alla fall på jobbet. Även om jag blivit anställd håller jag inte på med sådandär ledighet hur som helst. Det kommer ju ändå en tidning som måste fyllas. I kväll har jag på känn att vi ska fylla den med valborgsfirande, kanske någon eld eller så.

Hundvakt, eller vem vaktar vem?

Tess är på Universitetet och får handledning. Jag hängde med Igor men nu gick han hem så nu är jag ensam. Såg på internet http://www.mullsjophoto.se/festivalen.html och blev sjukt peppad. Sammanfaller dock både med maratonjobbande och annat samkväm men kanske kan jag hinna dit en snabbis sista eller näst sista dagen.


Långhelg

Nu är det äntligen helg, långhelg för min del, Örebro är vackert.
I Segersjö bor Åke Bernhardsson och han har varit arg på jävla kommunen i över trettio år. Kampen fortsätter, han pekar och samlar papper.

Lägg märke till de kramande pandorna i bakgrunden.

Varma mackor

Det jag egentligen vill skriva i dag är att jag köpte chips med smak VARMA MACKOR! tänk att det ens finns. Kunde inte låta bli att köpa.
Men för att det här inte ska bli en matblogg tänkte jag berätta att bilderna bilderna blev bättre i dag. Har gjort gubbe som pekar argt i trädgården kompletterat med argt gestikulerande gubbe i vardagsrummet med papper framför sig. Inget nytt under solen men ibland måste man köra på säkra kort. Har också  gjort kvinna i växthus med plantor och hund samt ung tjej blickar ut från balkongen.
Klämde förresten en enkät på morgonen som gick så galet enkelt. Alla vi fråga svarade, ingen tackade nej och sprang iväg. Tänk om jobbet alltid var så enkelt.
Presenterade också en rolig idé för näringsliv som jag vill göra.

Efter helgen

I helgen blev det mycket sport. Jag svängde förbi tre basketmatcher och två fotbollsmatcher.

I dag var jag inte reporter som jag skrev i går att jag skulle vara. Jag behövdes på foto. Men dagen har inte varit pepp, bilderna har inte riktigt hittat fram.


Den där listan

Hej.
Nu har jag gjort tre veckor som fotograf på  SLA så nu tänkte jag berätta om svårigheterna. Det är inte så enkelt så att det svåraste är att plåta, långt ifrån. Här kommer listan.

1. Att få allt att synka tidsmässigt. Att försöka styra upp så att fotoschemat för dagen fungerar fast alla reportrar vill ha foto samtidigt. I praktiken innebär det att man ofta måste vara på tre ställen samtidigt, då är i regel ett av ställena långt ute på landet för att krångla till det. Och på landet kommer nästa problem. Det handlar nämligen ett vara snabb och hinna köra mellan allt det här, i det ingår att hitta rätt och inte köra vilse..
När allt väl blir planerat så att inte allt händer samtidigt så är problemet att något alltid tar lite längre tid än beräknat, då blir det knixigt.
På det så ska bilderna hinna kopieras, gärna innan de ens är tagna så att dagredigeringen har något att jobba med.

2. Att kopiera bilderna så att de blir bra i det blaskiga trycket vilket jag skrivit om tidigare.

3. Att fotografera.

4. Att arkivera bilderna rätt så att det blir rätt namn och sånt.

Samtidigt är det världens roligaste jobb.
Nu ska jag snart gå och lägga mig för i morgon ska jag göra min första reporterdag, har ju tre reporterdagar var tredje vecka.

Ledig måndag

Hade egentligen tänkt skriva en lista om vad jag tycker är svårast med jobbet som fotograf men spar det till i kväll.
I dag är jag nämligen ledig efter sjudagarsjobb och det behövs känner jag. Helt trött i huvudet. Hade tänkt göra lite research inför en grej men orkar inte, det blir en vilodag.
Än så länge har jag i princip hunnit vakna, skypa med Tess och titta på svtplay, och äta massa med yoghurt och mackor såklart, min favoritmat.
Känns jobbigt att Tess har åkt hem igen, får sån fruktansvärd hemlängtan då. Men det var väldigt trevligt när hon var här, vi gick på restaurang och myste.
Nyss tittade jag på "At night I fly" på svtplay. se den. Så sjukt stark film.
nu tror jag att jag ska ta en springtur, duscha  och ta en macka kanske. Sen ska jag nog gå upp på stan och fika. Med mig själv då, har inte hunnit lära känna någon utanför jobbet här i Skövde. Men tänkte nog sitta och dricka kaffe någonstans och läsa. Ska nog läsa en bok, känns som det var längesedan jag läste en bok. Senaste var för tre veckor sedan då jag läste en bok av Håkan Nesser som jag redan glömt vad den heter men den var bra.

fredagskväll

I dag har jag haft en underbar förmiddag med Tess. Hon har sett Skövde från dess allra bästa sida. Vi har ätit gott, sedan blev jag tyvärr tvungen att gå till jobbet.
Där fotograferade jag basket för första gången, det var roligt (på bollen står det s:st helena, skövdelagets lagnamn).



Sedan har jag gjort en hel hög exteriörbilder på fastigheter och gymnasieskolor.


Snart ska Tess komma och hänga lite innan jag slutar för dagen:)

Short and sweet

Ibland är det stressigt men i dag var det ganska lungt. tre jobb på varandra som all blev väldigt "short and sweet".

Först fick en liten tjej ett fotopris, eller egentligen var det en hel hög men eftersom det var försenat så blev det att jag sprang fram när första pristagaren kom upp på scen, sköt en ruta och sprang vidare till en handbollsavslutning.


På handbollsavslutningen i skövde fick kidsen kasta boll och få hastigheten uppmätt. På just den här bilden lurar reporter-Daniel i bakgrunden så den blir det ingen tidning av men jag tyckte det va lite roligt.

Sedan for vi förbi Babben som drog vitsar om att hon var tjock men glad. Publiken älskade henne och skrattade redan innan hon han dra skämten nästan. Babben stod mest och hängde som en kråka det får den här bilden illustrera.

Apropå mitt förra inlägg. Det är tydligen fler än jag som uppskattade snacket för två för mig okända bloggar valde att kommentera. Den ena bloggaren var ett träningsfreak som var med i en bloggtävling och det andra var en högstadietjej som skrev att hon gillade min blogg skarpt och bjöd in mig till en frågestund på hennes blogg. Samtidigt undrar jag lite hur de hittat min blogg. Med tanke på att jag i snitt har kanske en halv till en läsare om dagen (som dessutom oftast är min underbara flickvän) så är det lite roligt att folk hittat hit ändå.
I morgon kommer förresten Tess hit. Vi har bokat bord på Glädje, det lär va ett bra ställe.

Länk

Hittade det här pratet, kolla in det. http://bambuser.com/v/2560027

Snesjuka och kontrastmisshandel

Vill bara säga innan inlägget börjar, färgerna i bilderna blir lite konstiga när man lägger upp dem på blogg.se.
Igår när jag kom till jobbet blev jag uppmärksammad på två saker. Det första och kanske värsta. Jag har drabbats av snesjukan. På många av mina bilder de två senaste veckorna har jag lutat kameran och horisonten har blivit helt sne. Såhär i efterhand känns det lite pinsamt. Jag förstår inte riktigt varför jag gjort det och varken före eller efter jag tog bilderna lade jag märke till symptomet. Men nu när jag vet om det så ska jag göra allt för att bota mig från snesjukan.
Dessutom har mina bilder sett lite blaskiga ut i trycket. Jag har tyckt att jag drar till rejält i kontrasterna men det är tydligen inte i närheten av vad jag borde. Rune visade hur mycket han brukade dra i kontrasterna och det är en hel del.. Det tar lite emot att dra så mycket att bilderna blir helt vanställda men ska försöka lära mig. Här kommer två exempel på bilder jag tagit med sne horisont och alldeles för lite kontrast för att det ska bli bra i tryck. I båda bilderna har jag dessutom använt blixt från sidan vilket jag tyckte var väldigt fränt i sisådär tre dagar förra veckan, då fick blixten jobba hårt.





Här kommer därför två bilder där jag lyckats hålla kameran någorlunda rakt. Jag har dragit i kontrasterna så att människorna på bild blir helt vanställda men så ska det tydligen vara. Två föga originella snabbjobb. Men det råder i alla fall ingen tvekan om vad personerna sysslar med hoppas jag?




P.s. Egentligen vet jag varför jag drabbats av snesjukan som jag nu försöker friskna till ifrån. Jag är som bekant i obalans eftersom jag är alldeles för halv. Har man vara halva sitt hjärta är det klart att bilderna faller i ena änden.
I morgon kommer Tess och hälsar på i min källare i Skövde. Det ska bli underbart.

Utställning ensam

I dag på jobbet var det körigt, jag varvade ner med att gå och titta på Aida Chehrehgosha's utställning på Skövdes kulturhus. Satan i havet vad värd! men samtidigt sjukt obehagligt, fick rysningar och klumpar i magen, hade helst inte gått själv. googla på hennes namn så får ni fram hennes hemsida, sjukt fränt.
På jobbet gjorde jag flera riktigt roliga jobb. Det kanske mest krävande var när jag och reporter-Hanna under extrem tidspress körde runt och letade efter några speciella ekar som vi visste på ett ungefär var de låg. Det gick dock inte jättebra till en början eftersom Hanna som hittar betydligt bättre än jag trodde vi letade efter björkar.
Förutom det upptäckte jag hur man ställde om blixten till en slavblixt, bara för att jag precis lärt mig kunde jag inte låta bli att testaloss lite och använde den först i ett kulturjobb och senare i ett näringslivsjobb.
Borde egentligen lägga upp lite bilder, kanske gör det till i morgon minsann. I morgon blir det äntligen Örebro, min själ kommer fungera mycket bättre då.
ps. mitt jobb är verkligen världens roligaste jobb men om jag var tvungen att jobba som något annat än fotograf skulle jag kunna tänka mig att bygga utställningar, på stadsmuseet i Skövde har de en sjukt satsig utställning om trä.

Oflyt

Jag är inne i ett oflyt. Saker vill inte funka. Min mössa åkte tåg till Göteborg - utan mig. Skärpan vill inte lägga sig där jag vill ha den. Jag är halv så just nu känns det som att jag bara är hälften så bra. Min andra hälft är alldeles för långt bort.
En sak som inte gick så bra idag var när Per och jag skulle ta en intervju med SAIKs nya tränare. Det gick inte så bra, vi ägnade nästan en timma med att åka bil mellan olika fotbollsplaner. Till slut hittade vi honom, på den plan vi åkte till allra först men blev iväglurade ifrån.

Igår tittade jag förbi en snabbis på en handbollsmatch. Ville inte göra en klassisk hopp-handbollsbild.


Var också förbi en sväng när hemvärnet repade. Valde först en dragbild på hela orkestern när de spelade men ändrade mig och tyckte den här var lite roligare att dra på.

Kvällsjobb

Har hunnit vakna, skypa med Tess, äta frukost och surfa på internet. Vipps så är det redan dags att hasta iväg till jobbet. Borde inte kvällsjobb innebära att man jobbar på kvällen? Okej jag vet vilka tider jag jobbar men ändå. Dags att klä sig och borsta tänderna, nu gäller det!

Ursäkta

Har läst lite fotobloggar och det verkar vara ett produktfel som förekommer i en massa kameror. Alla bilderna jag tittar på har lutat och varit tokigt överexponerade. Lider du också av detta problem skulle jag rekomendera dig att reklamera din kamera. SJälv har jag inte märkt av det så särskilt, jag kanske har haft tur eller så är det något som kommer när man använt kameran ett tag.

Nu är det i alla fall påsk. Jag fick ett fint påskägg av Tess och en lyxig påskpresent.


Påsk.

Nu är det påsk! Tänkte visa några bilder från dagarna men har inte varit några kanon-nyhetsbilder. Mest snabba porträtt för kultur och näringsliv upplandat med folk som pekar på saker.

En konstnär för kulturen.


Och här kommer tre snabbjobb som gjordes inom loppet av en halvtimma på olika platser i Skövde.

En nytillträdd verksamhetschef med ett hjärta som bankar för ungdomar porträtterades på sitt kontor.



Kommunens miljöstrateg drog jag ut vid en buske inne i stan.


Företaget Pieces har växt otroligt mycket så de har blivit tvugna att bygga kontorslandskap i korridoren.


Glad påsk.

Tredje dagen

I dag tog det fart. Blev lite mer jobb än dagarna innan. Betade av sex stycken jobb, två kultur, två nyhetsjobb och två som vi kan kalla påskjobb. Lite lagom tempo, inte för hektiskt men inte heller så man slappnar av för mycket.
Efter jobbet köpte jag en Rodeo, ett lyxigt och fränt magasin.
I morgon ska jag åka hem till Örebronx det ser jag mycket fram emot.
För att svara på Jessicas fråga i kommentarsfältet i inlägget innan. På Sla använder vi canon 7d med batterigrepp och ex580ii-blixt.

Turisten

I dag blev det lite mer jobb. Det var roligt.
På lunchen fick jag veta varför det finns så få raggare trots ryktet. Urban på jobbet är nämligen en av de beryktade raggarna som skapade ryktet för länge sedan. Han visade upp några tidnignsklipp från ett reportage för länge sedan där både han och hans bil och bror fanns med på bild. Dessutom fanns en nu högt uppsatt militär med på bild. Tyvärr påstår han att reportaget om raggarnas vilda liv och fajter med poliser och vanligt folk är överdrivet.
Nu finns det inte många raggare kvar i Skövde påstår han, det har blivit för dyrt med bilar, dessutom är ju inte bensinen direkt gratis.
Efter jobbet gjorde så tog jag min egen kamera. Pluggade på Bowie i lurarna och slog en lov över gator och torg.
Det här är huset jag bor i, det är från 1914.

Det här är några "blogg-bilder" om ni förstår mig rätt:






Och kanske framförallt den bilden som borde vara tagen i Örebro, en lååååång radda uteserveringar vid torget. Värt att nämna, på gatan som leder ner från samma torget mot stationen ligger det också ett gäng uteserveringar.


Fast det kommer en bild till men den är inte tagen i dag utan förut, för någon vecka sedan eller så. För ungefär två år däremot, då hade Hanna födelsedagsfest. Då träffade jag världens underbaraste tjej.


Skövde

Nu hag bloggen legat i dvala under förra veckan. Jag har också på sätt och vis legat i dvala. I allafall när det gäller jobb. Jag har nämligen haft semester. Det hände massa fint som jag skulle kunnat blogga om. Jag och Tess hade romantiska dejter och köpte två snygga stolar. Men det blev inget bloggande, det hann jag inte, när man är ledig är det bäst att njuta!
Nu är jag inte ledig längre. Nu är jag i Skövde.
Kom hit igår. Det kändes helt galet ensamt. Jag bor typ i ett grottrum i en källare. Det är kallt och alldeles för långt från min älskade. Saknar Tess något fruktansvärt. Förstår mig inte på de som lever distansförhållanden, det är visserligen sjukt starkt och imponerande. Men jag kommer ändå träffa Tess på torsdag, det är lix inte så att vi ses varannan vecka eller så som vissa har det men ändå känns det sjukt jobbigt. Jag tror aldrig jag skulle palla att bara få ses någon gång i månaden, då skulle jag gå sönder.
Skövde verkar vara en fin stad. Det är i alla fall soligt nu.
I dag gjorde jag min första arbetsdag. Eller vet inte om jag vågar kalla det arbetsdag, mesta tiden gick åt till att ordna med nycklar och inloggningar och sånt. Jag fick ett eget skrivbord och ett skåp med tjänstekamera, det kändes lite imponerande. På eftermiddagen åkte jag till en presskonferens och tog en bild, det blev dagens "arbete" men hinner nog bli tempo senare när jag kommit in i arbetet. Alla på arbetsplatsen är i alla fall snälla och trevliga, i alla fall alla jag träffade.

RSS 2.0